2017. okt 09.

A világ egyik legdrágább fényképe

írta: KontentBroker
A világ egyik legdrágább fényképe

 a8db42eb24012a44e92cef490a524fbd.jpg

Itt ez a fekete-fehér kép és hozzá egy kis történet. A cím olvasása után, gondolom többekben felmerült a kérdés, némi szemöldök felhúzással egybekötve, hogy ezen a képen mi kerülhet sokba. Ma már tudjuk, hogy egy minőségi fotót, nem feltétlenül a "sokmegapixeles" géppel készítenek, a legtöbb profi fotográfus ki is van akadva, hogy manapság el lehet adni Mpx-számmal erre a célra bármit. Szóval miért lesz különleges ez a fenti, ráadásul egy fekete-fehér, "ezeréves" fotó, amin egy tömeg szerepel és a háttérben a Ford gyár?! Érdemes tovább olvasni, mert megéri...

 67d9ae4e61f5ada494556e11d0223805.jpg

 A Ford, mint autógyártó, olyan mint a Coca-Cola. Ezer éves brand, mindenki tud róla, mindenki ismeri, hallott legendákat, idézeteket az alapító Henry Fordról és manapság is olyan autókat gyárt a márka, amik az átlag ember számára több mint elég és/vagy tökéletesek. Lásd Ford Mustang (kép felül).

 fbf985b894fc5d8f5f15a90bf63186cb.jpg

(Amikor úgy tűnik, hogy minden ellened van, emlékezz, a repülő is széllel szemben száll fel, nem pedig vele - Henry Ford)

Henry Ford 1863-ban született és ki gondolta volna, hogy ötletével, rátermettségével valamint munkájával, néhány évtizeden belül, forradalmasítani fog egy komplett ipart. Sorozatban kezdte el gyártani az emberek számára, a lovaskocsit felváltani igyekvő autókat, melyekkel nem csak közlekedési eszközöket, hanem több ezer munkahelyet is teremtett és önmagában felforgatta a világot. Ipari és műszaki találmányai tekintetében, például az Ő nevéhez köthető a mozgó összeszerelősor is többek között (kép alul).

ford_river_rouge_plant.jpg

 

S hogy miért lenyűgöző a története a főcímben szereplő képnek? 

1913-at írunk, egy Ford-dolgozó átlagos bére ~2.34$ /nap/ 9 óra, (ez később 5$ és 8 óra, miközben az átlagfizetés 1$/nap), évente 250.000 legyártott autó, darabját 600$-ért kínált eladási áron, majd gondol egyet ez az ikonikus feltaláló mérnökember és készíttet egy fotót a gyárról és az ott dolgozó emberekről! Az egész gyár úgy ahogy van leállt és mentek egy kép erejéig pózolni! Kinek van meg az az érzés vagy kép, hogy "Emberek, mindenki dobja el, ami a kezében van, mert a főnök akar egy "szelfit" vagy fotót a bandával!" (Zárójelben.. 1903-as induláshoz kellett annyi pénz, mint erre az egy napra az összes dolgozó bére) Hát nem elképesztő?! 

A kép 2013-ban 9 millió dollár körüli értéket képviselt.

Összehasonlításként a legdrágább fotók közül egy Andreas Gursky nevéhez fűződő képet tartanak, amely a Rajnáról készült (Rhein II névvel), amely egy 2011-es aukción, 4.3 millió dollárért kelt el.. 

 

Nos ezért...

 

források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ford_Motor_Company

http://www.history.com

http://crooksandliars.com

https://iconicphotos.org

Szólj hozzá