2017. máj 08.

#24 - Hogyan ülhetünk a bringán?

írta: KontentBroker
#24 - Hogyan ülhetünk a bringán?

2737a54c00195a9b13c55612fbfd6f57.jpg

Mivel korábban olvastunk már pár dolgot a futásról, most jöjjön néhány értékes infó a bringázásról. Sokunk számára egyszerűnek hat az egész és felmerül a kérdés, hogy mi olyan különlegeset lehet mutatni, hát tekerni kell és kész, nem? Lehet menni terepen, aszfalton, nagyjából szinte "bárhol", tehát a fenti kérdésre a rövid válasz igen, elég csak tekerni. Viszont sok függ a testtartáson...

j9kdj3.jpg

forrás: pinterest

Tegyük kicsit helyre a dolgokat. Használatuk szerint nagyjából 10 különböző felépítésű, stílusú és használati célú bringát ismerünk, súlyuk szerint pedig léteznek akár 5-6 kilós példányok is...

 

ax_lightness_vial_evo_ultra_9.jpg

AX Lightness’ Vial Evo Ultra 4.4 kg

A többnyire síkterepre tervezettek hátrányaik, (már ha lehet beszélni egy könnyített szerkezetű, 60-70 km/h-es tempóra is "bőven" alkalmas, csajozós formájú kétkerekű esetén :) ... hogy semmilyen pakolási lehetőség, rekesz nincs rajtuk (kulacstartó most nem játszik- a szerk.) és a vékony ülés is "mérsékelten kényelmes".  Tulajdonképpen csak arra vannak kitalálva, hogy csak felpattan az ember és megy.

Nos ezeket és hasonló bringákat használnak a Tour de France esetén is.

Az alábbiakban, 5 ismert profi sportoló nevéhez fűződik néhány olyan kerékpározási stílus, amivel letették a névjegyüket rendesen és amivel bebizonyították, hogy többféleképpen is lehet űzni a tekerést.

 

1.) Albert Contador - Hegymenet, kerékpáron állva

Alberto Contador Velasco spanyol országúti kerékpáros, jelenleg a Team Saxo Bank-SunGard versenyzője. Eredményeiről pedig ITT olvashatunk. Röviden annyit kell tudni róla, hogy például, a Segafredo, a Viesgo, vagy az egyik ismertebb kerékpárgyártó a Trek színei alatt versenyzett és 1998 óta megszámlálhatatlan mennyiségű dobogós helyeket ért el. Ő az (egyik), aki a hegymenetet, a keróra állva képes a legkeményebben előadni.

20175920_354139_670.jpg

2.) Cadel Evans - Ülő hegymenet

Az ausztrál profiról ITT is meg lehet tudni karrierjéről pár dolgot. Mountainbike-on kezdte pályafutását és nyert is világkupát, de versenyzett a Saeco, Mapei, T-mobile színeiben is. Az egyik legtökösebbnek tartják a műfajban, ugyanis ő mindezt ülve sokkal nagyobb terheléssel és hosszabb ideig tolja a versenyeken. Ő "csak" - hétköznapi értelemben - teker, tehát ülő pozícióban, egyenes könyökkel.

3.) Tejay van Garderen - Időfutamőrült

tejay.png

 

Róla többek között azt lehet (vagy kell) tudni, hogy 2012-es Tour de France, 19-ik szakaszán Chartre felé, elment Evans mellett úgy, hogy 1 perccel később indult... Szintén ülve, de hajlított könyökkel

4.) Jens Voigt - Légellenállás bajnok

Jens eredményei is szintén árulkodóak. Egy darabig emlékezni fognak a 2010-es Tour-on a 16-odik szakasz, Col du Peyresourde csúcsról leguruláskori húzására, amikor annyira ráfeszült a bringa elejére, hogy sokan csak néztek, hogy ki ez a srác.

descent-2.jpg

(a kép csak szemléltetés az 5-ik pontra)

5.) Marcel Kittel - Extrém bringán lefeszülés, hajlás bajnoka

Marcel Kittel kicsit tovább feszítette a Jens féle mutatványt. Ő nem csak ráhajolt a kormányra, hanem konkrétan leült a középső vázra, könyökeit kormány alá hajtotta és úgy hajolt előre a vázon. 

41f4079ad647c44b5a454c77f33fc47b.gif

 

Források:

https://hu.pinterest.com/pin/783485666394188135/

http://road.cc/content/news/162794-introducing-world-s-lightest-road-bike

 

 

Szólj hozzá