2018. máj 28.

10 legdrágább kávék 2018-ban

írta: KontentBroker
10 legdrágább kávék 2018-ban

 

Kávé... Akad, aki nem szereti, mert egyszerűen nem esik jól neki az a keserű ízvilág, amit egy csésze fekete mámor képes nyújtani. Mi, akik pedig élvezzük az ízét, napi 2-vel tudunk le egy napot, a keményebbek pedig 12-nél - sem - állnak meg. S mivel a Földkerekségen a kávé már évezredek óta egy kiváltságos ital, az alkohollal szemben, amit több országban évtizedeken át betiltottak, ennek következtében, a koffeinforrás ára és egyben minősége is sokat javult illetve nőtt is. 

Kávé kedvelőink számára folytatódik a cikk a 10 legborsosabb áron mért feketékkel...

Még mielőtt...

Azért azt leszögezhetjük, hogy manapság már egy mezei benzinkúti kávéért ott tudunk hagyni 6-800 Ft-ot is alsó hangon, így egy normális minőséget ma meg kell fizetni. S, hogy mekkora üzlet? Példának okáért a 2017-es évet a Starbucks 22 milliárd dollárral zárta. Ezek után lehet nem lesz meglepő, hogy lesz olyan, amiért kilónként, akár félmilliót is fizethetünk.

10.) Hawaii Kona

Ára: kilónként ~18.600 Ft.

Azért különleges, mert rendkívül egyedi és sajátos ízvilággal rendelkezik. Alapvetően még mindezek mellé meglehetősen ritka is. Kona kávéként árulnak sokszor különböző keverékeket, egyes csomagolásokban 10% Kona és 90% más gyengébb minőségű keverék esetén is megkapja a nevet. Ha biztosak akarunk lenni a dolgunkban, csakis a 100%-os összetételt keressük.

9.) Los Planes

Ára: kilónként 22.000 Ft.

Finca Los Planes. Egy Sergio Ticas Yeyes nevű El Salvadorból származó emberkéhez kapcsolódik.

Termékei, 2006-ban a második, 2011-ben pedig a hatodik helyet érdemelték ki a Cup of Excellence-en.

Ízvilágát a barnacukros, mandarin és a karamell jellegű karakterek teszik különlegessé, s bár elég keménynek tűnik az ára, mégis sokan szeretik frissítő hatása miatt.

8.) Starbucks Quadriginoctuple Frap 

Ár: Csészénként 47.30$ ( ~13.000 Ft...)

A céget mindenki ismeri. Viszont azt, hogy évek óta az egyik legsúlyosabb áron mért fekete ital náluk kapható, azt lehet kevesen. Személy szerint nekem soknak hat ez az epres, vaníliás, mocha-s, fagyis, banános édességbomba, ráadásul még proteinpor(..), pizzapor (...) is fellelhető benne, majd ha esetleg eddig nem lett volna elég édes a történet mindezt némi szójababbal társítva hozzák zavarba íz és érzékszerveinket. Állítólag azért kerül ennyire durván sokba, mert limitált mennyiség készül belőle.

7.) Fazenda Santa Ines 

Ár: ~28.000 Ft.- kilónként

Szintén Dél-Amerikából jön az újabb különlegesség. Több mint 100 éve már, hogy a brazíliai Mantiquera hegyekben termesztik ezeket a kávészemeket. Gyümölcsös, édeskés ízvilág jellemzi egyébként, s ezért az unikális tulajdonságáért imádják a világon sokan.

6.) Jamaican Blue Mountain Coffee

Ár: kilónként ~30.000 Ft körül

A nevéből is jól tükröződve látható, hogy Jamaikában járunk, mégpedig a Kék Hegyekben. 5000 ft (1600m) magasan, ahol ezeket a babszemeket érlelik. Különlegessége a környezeti adottságokból ered, ugyanis igen komoly esőzések vannak arrafelé, így fogyasztásakor érdekes módon igen enyhe, nem annyira keserű ízzel találkozunk. Japánban például imádják ezt a fajtát.

5.) Saint Helena Coffee

Ár: ~44.000Ft / kg

A Szent Ilona-szigetekről hozzák és már Napóleon is ezzel igyekezett reggel életet lehelni magába. 

Tekintettel arra, hogy 1200 mérföldet utaznak a kávészemek, ebből egyenesen következik a magas ára is. A kedvelői - néhányak szerint- részben csak ára miatt veszik, ízét tekintve karamell és citrusos jegyek a meghatározóak.

4.) Kopi Luwak

Ár: ~89.000 Ft / kg

Elérkeztünk a témánk egyik fordulatot hozó mérföldkövéhez. Legendákat bizonyára hallottunk már, hogy egyes állatok miket emésztenek meg vagy sem, majd ezzel az ember mit kezd. Nos, ha már eddig nem esett volna le, akkor lelövöm a poént. Ez - a képen szereplő civet mókus vagy macskaféle és társai - megeszik a kávébab szemeket majd, mivel nem tudják megemészteni őket teljesen, de - állítólag - már így is sokat javítanak azokon, Ázsiában rájöttek, hogy ebből (is) lehet kávét készíteni. Kicsit olyan hatása van számomra, mint amikor vidéken nagyapáinktól és a faluból hallottuk, hogy miből is lehet pálinkát készíteni... 

Egyedisége ebben rejlik, vannak olyan enzimek, amikkel ez a cuki állat nem bírkózik meg a kávé... konvertálása közben és ettől válik különlegesség a lefőtt kávé íze.

3.) Hacienda La Esmeralda 

Ár: akár 194.000 Ft/kg

 

Jöjjenek hát a dobogósok. Panama, Baru Hegyekből, guava fák árnyékából... Világszerte ismert, ezer meg egy versenyen hódította el az első helyeket. Csakis szuperlatívuszokban írnak róla, "Once in a life-time experience." 

2.) Finca El Injerto Coffee

Ár: akár 280.000Ft-ot is fizethetünk érte kilónként

Guatemala-ban járunk. A hivatalos oldaluk alapján ők is komolyan veszik a kávétermesztést. Csakis a kiváló állapotú és állagúak maradnak fent a rostán, a szemeket megmossák és megtörik őket, majd 48-72 órán át szárítják, pihentetik azokat. A növekvő ára ellenére még mindig töretlen a népszerűsége.

1.) Black Ivory Coffee

Ár: akár 500.000 Ft egy kilóért

A saját elmondásuk alapján a thaiföldi elefántok a kedvenc ételükkel vegyítve kapják meg az arab kávészemeket és ahogy a feljebb is olvasható apró állatokhoz hasonlóan, ők is az emésztésükből eredően a gyomorsav leköti a kávéban rejlő proteineket, melynek következtében jön létre az a határozott, karakteresen robusztus jelleg. A magas árat az előfordulásból és a "gyártásból" eredő korlátozott mennyiség tartja fent. 

Ha ezek után fintorogni támad kedvünk egy mezei gépikávé után, akkor talán jobb, ha megnyugszunk, hogy az olcsó kávéban, még ha gyenge minőségű is az, de tuti, hogy "csak" kávé van.. :)

 

Források:

https://financesonline.com

http://www.most-expensive.coffee/

https://hu.wikipedia.org

http://www.fincaelinjerto.com

https://blackivorycoffee.com

https://www.seaislandcoffee.com/

Szólj hozzá

kávé coffee reggeli kávé Legdrágább Kávé ár