2021. már 25.

Milyen 20 éves kocsit kéne venni?

írta: KontentBroker
Milyen 20 éves kocsit kéne venni?

Milyen 20 éves kocsit kéne venni?
m5.jpg

Nyilván semmilyet. Köszönjük a részvételt, virágot öltözőbe, pénzt helyben. Na, de ha mégis elvonatkoztatunk a rossz tapasztalatokból származó, előítéleteinket erőteljesen tápláló emlékeinktől. Mi van akkor, ha belegondolunk, hogy lassan a konnektorhuszárkodás lesz a menő és hiába van egy dédelgetett álmunk a változószelepvezérlésű, szívócső befecskendezéses, „hatosmanuállal” szerelt szerelmünkkel, ideje lesz egy könnycseppet elmorzsolnunk. Spoiler alert, zsepiket elő. 4 percet kérek az életedből. 

Kezdjük az elején. Nekem, nekünk, nektek, nekik nem létezik az a racionalitás köntösébe bújtatott álszentkedés, hogy de hát a benzines autó károsanyagkibocsátása az akkora lábnyomot hagy a Föld nevű laposbolygón, izé geoidon, hogy pusztuljon, ki V8-at vesz a nevére és pláne, ha még el is meri fordítani benne a kulcsot. Márpedig el fogja fordítani, mert bár tudja, hogy az E jelölés egy átok a benzinkúton, de a zöld pisztoly fogása közben fel-felbukkanó izzadtságcseppek mégis megnyugtatnak. Hiszen, ha beindítjuk ŐT, akkor egyszerűen könnybe lábad a szemünk, nyirkos lesz a tenyerünk, hevesebben ver a szívünk. A filléreskedő jobbágyoknak hagyok időt, hogy megfogalmazzák a fogyasztás valamilyen cinizmusát. Majd, ha felnőttetek a kis lendkerekes autónak csúfolt kerti díszetek vagy a távirányítós duracelljátékotok mellől és nézitek a Youtube videókat, és ezek után elmerengtek, hogy de jó lett volna, ha… akkor visszatérünk rátok is. Addig pedig bocs, de a fajtánkbeliekhez szólnék.

Ő például megintcsak beütötte a fejét :)

Nektek gondolom mondanak ezek valamit. VTi, VTEC, VANOS, VVTi és még sorolhatnánk a mozaikszavas mérnöki kódnyelvet.. Ti tudjátok, hogy a padlógáz az tulajdonképpen egy lelkifröccs a nap végén. Lerágott csont számotokra a 2JZ, M52 vagy pláne S52 jelölés. Kommenthuszárkodunk fórumokon, szidjuk egymást, hogy dehátazegysz@r, miközben pontosan tudjátok Ti és Mi és mindenki, hogy ezek nem holmiféle tejfölösdobozba csomagolt közlekedőedények. Egyébként az alkatrészek árai nem feltétlenül fognak jobban agyonvágni, mint bármilyen korszerű autó esetében. Egy autónak, ha pedig volt gazdája, akkor az a kocsi öregen is hálásabb lesz, így az a könnyelmű következtetés, hogy a fiatal MINDIG JOBB, az csak félig állja meg a helyét.

Márpedig tudjuk, hogy a csipásodó ívek, a műszakin az emelési pontokat – Kopasz által megfogalmazott és utólagos engedelmével felhasznált fogalommal – a kapcsolatteremtő húszassal (is) meg lehetett oldani. Szívszerelmünket még így is meg szeretnénk menteni. Mert, csak. Mert laikus számára hiába meséled, hogy a VANOS 3500-tól mit mutat, hogy a VTi/VTEC ott nyit, ahol a többi fárad, senki se érti, csak Te meg én. Aztán ránézel ezekre a flegma tekintetű videókra és...

...böngészed a hahut, hátha akad valami, aztán közben kimondatlanul meg kell fogalmazd magadban, VÉGE. Ez a kocsi csak fanatikusoknak ér bármit is, a többieknek bontószökevény. Neked pedig, valljuk be, kezd a nyűg kategória lenni, mert mégse azzal a motorral van szerelve, mégse olyan a felszereltsége, az állapota ésatöbbi.

Aztán, ha ráguglizol egy Toyota Suprára, egy E46 M3-ra, egy E39M5-re egy Mugen 6-gen Civicre, első körben lábon kihordasz egy mini infraktust, majd ránézel a közepesen jó bőrben lévődre és hümmögsz egy sort. Akinek birtokában van, az már pontosan tudja, hogy ezeknek az autóknak már felfelé ível a karrierjük. De tudod nem is kell igazán a csúcsmodellt keresni. Lassan egy értelmes állapotú Celica is 1.5-2 milkacsoki és közben HÚSZ ÉVES. Érted, „öreg sz@r”. Nem kell messzire menni, Ati is erősen BMW-s figura, s tessék:

Végezetül. Neked, kedves barátom, aki havonta lemosod az autód, eszedbe jut évente olajat cserélni a kocsidban, akinek a ridegtartás azért értelmetlen fogalom, mert a valódi karbantartást SE ismered vagy annyi pénzed van, hogy vasvillával forgatod, nehogy bedohosodjon. Neked csak annyit szeretnénk üzenni, hogy mi legalább nem csak a párunkkal vagyunk szenvedéllyel, hanem az élet nevű játékkal is. S van az a mondás: Egy férfit a gyerektől, csak a játékainak az ára különbözteti meg...

 Nektek milyen egyéb bontószökevény mozgatja még meg a szíveteket?

Szólj hozzá

honda bmw m3 toyota civic m5 vti celica 20 éves Toyota vvti BMWM5 BMWE39M5 vanpénzlóvéra puresound E46M3 klasszik BMW @ backyardgarage