2019. dec 20.

Zúg a Volga, hadd zúgjon csak az a dolga...

írta: KontentBroker
Zúg a Volga, hadd zúgjon csak az a dolga...

Gondolom senkinek sem kell bemutatni a címsorban szereplő, a '90-es hazai rapműfajba atombombaként berobbanó Rapülők slágerhimnuszát, mint legalább annyira a GAZ gyár ékkövét, a 24-es Volgát sem. Mint ahogyan a Rapülők, akkori divathóbortjaként rommá hallgatott slágereit sem a tudományos és céltudatos tartalomgyártás jellemezte, mára legalább olyan vicces hallgatni azokat, mint 24-es Volgával járni. Kivéve...

... ha erről a konkrét gépről van szó. Nézzük is meg kicsit közelebbről, már ha földrajzi értelemben vett néhány ezer kilóméterre lévő szovjet ipari porcelándobozt vizuális élményként szeretnék ezen a verőfényes pénteken megvizslatni.

A kissé elcsépeltnek ható megfogalmazás, miszerint lopakodó fényezése van, hiszen például egy Mazda 3-as is elvihető ilyen nagyon hasonló dukkózással, de meg kell hagyni jól áll neki (is).

Kívülről elég visszafogott formavilága ugyan hűen és ami a legfontosabb, hitelesen üzeni, hogy "Igen, én még abból a korból származom, amiből, amikor Te még csak egy sötétben bújkáló ellenforradalmár sem voltál" és főleg, hogy az akkortájt itthon is ritkaságszámba menő gépjárműforgalmi engedély birtoklását, 4-5 év keserves, türelmetlen várakozás után is csak egy Lada vagy Trabant márkanévvel fémjelzett közlekedési eszközzel érte el, nemhogy egy Volgával. Ezek az apró finomságok, a vonalvezetés, ergonómia - és még gyorsan kiguglizok hány autós újságírói vénából levett szaknyelv kifejezéseket lehet aggatni a Volga hátuljára vagy a tükörre, - egyszerűen ezt érezni kell.

 

Feledésbe merülhetne ugyan ez az egész múltbéli emlék, kinek a maga módján felidézve különböző történeteket, ha nem lennének néhányan, akik a kor szellemét és az autó tiszteletét így csomagolják be.

 

Mondhat bárki bármit, V8-as motort belerakni mindig is menő dolog volt, most is az, nemhogy ebbe, ( Sorry Greta ) Ez konkrétan egy 4 literes ( 3968 köbcentis ), Toyota technika. Képen is jól látszik, hogy hangja az lehet (van), ha más nem a direktszűrőtől, függetlenül attól, hogy annak funckiója nagyjából annyiból kimerül, hogy a féltéglán kívül minden mást beenged. S bár lehet jönni a környezetvédelmi normák törvényekbe csomagolt lábnyomairól, ugyanakkor ezek a gépek nem kérnek enni minden percben, nem kell muszájból használni. Ezt el lehet tenni a vitrinbe és lehet nézegetni, unokának mesélni, hogy milyen volt anno.

 

Bamba tekintettel nem kéne nagyon vádolni sem, bár inkább flegmaságnak érzem, s bár 7-es BMW-vel, S- Mercivel mért nagyképűségi mércével nézve sem mondható szerénynek, ugyanakkor ez a kocsi is annyira jól hozza az emberből a birtoklási vágy, a különcködés korhű életérzéssel egybekötött egyedi szellemiségét. 

 

A belseje pedig egészen egyszerűen a szovjet pornking :DD Hát de nem? :D

 A videón egyébként azért olyan csalafintaságokat is látunk, hogy miként oldották meg az elektromos ablakemelőt vagy, hogy a "zúg a Volga" kifejezést ők miként értelmezik. 

( a videó orosz nyelven szól, a kép és hanghatások érdekében lett megjelenítve )

  

Akit érdekelnek a részletek, ITT és ITT olvasgathat még az oroszul, oroszoktól, bárkinek.

Szólj hozzá

v8 autó volga Toyota Toyota V8