2020. már 13.

BMW E46 M3, az a BMW, amiért...

írta: KontentBroker
BMW E46 M3, az a BMW, amiért...

bmw-e46-m3-phoenix-yellow-12-1024x682.jpg

Csapjunk a lovak közé. A szó átvitt és valós értelmében is. Jöhetnek a megmondóemberek, gyertek fotelfizikusok és nyugodtan kerüljenek elő a húszdéforradalmárok is, mert most jött el a pillanat, hogy ha egyetlen betűt is ragadtok, máris beigazolódik az állítás. Az E46 M3, a világ legjobb autói közé sorolható. Ha tetszik, ha nem. És hogy miért?

Azért, mert ez a kocsi az, amiért és amire mindenki vágyódik. Olyan ez, mint amikor a gimiben a legjobb csajt akarja minden pubi. Ha szóbáll veled, elpirulsz és köpni nyelni nem tudsz. A haveroknak persze úgy adod elő, hogy mekkora jampi voltál, hogy Te beszéltél Ő vele, nem pedig fordítva. Aztán hazamész és másodpercekig bámulod a plafont, imádkozva, s közben mantrázod magadban - ebben a frusztrált világban  egészségesnek mondható önbizalomhiánytól szenvedve - "Sosem kaphatod meg". Prózai szerelmi vallomás következik...

BMW E46 M3. A Te szerelmed így hívják. Nem tudod egyetlen percre sem elfelejteni. Folyton csak rá gondolsz, ő mozgatja minden reggeled és ő ringat álomba, minden este. Végtelenül csinos formájától hevesebben ver a szíved, mint amikor az első smárolásodon túlestél, persze ezzel együtt próbáltad minél kevesebb nyállal megoldani a szitut, valljuk be. Legbelül úgy érzed, hogy minden porcikáját ismered, minden rezzenését a magadénak gondolsz és abban a (tév)hitben ringatod magad, hogy egyszer a tiéd lesz.

Pedig nem. Tényleg nem. Ő mindig is felül fog kerekedni rajtad, még akkor is, amikor már magabiztosnak lehetnének a mozdulataid. Akkor is, amikor úgy érzed, hogy... miközben, dehogy...

A szerelem márpedig vak, ezt tudjuk. Hiába vagy tisztában azzal (segítek, csak gondolod és sejted), hogy a számok alapján egy pusztítóan nyers vadállattal van dolgod, csak bízhatsz benne, hogy mégse akar megölni az első pár lépés után. Az adrenalin pedig máris elindult benned - pörcösödsz - és ezért Te akarod. Azonnal. Mert ő Veled van. Amíg tiszteled, becsülöd, dédelgeted, Ő is hasonlóan fog bánni Veled. Viszont, amikor elkezded sértegetni, bántani és azt érezteni Vele, hogy márpedig, Te vagy az úr a háznál, akkor könnyen eldob magától. A szó átvitt és valós értelmében is, egyik pillanatról a másikra beleesel a gödörbe, ahonnan sírva jössz ki, férfiként, megalázva. Aztán kifelé, az ismerősöknek, barátoknak, majd megmagyarázod, hogy kijött eléd a vaknyúl, hogy az ostoba szuzukis, opelos, bárki, de minden egyes apró hazugsággal, legbelül elmorzsolsz egy könnycseppett. Hülye voltál. Ez a pillanat, mint tudjuk, sosem fog bekövetkezni. Minden nap megnézed a garázsban, megsimogatod, mint Eleanort, tiszteled, értékeled, vigyázol rá és a barátoknak is úgy mutogatod, hogy kézletöréssel fenyegetőzve próbálod gyermeki kíváncsiságukat távol tartani.

bmw-m3-csl-stage-xl.jpg

Ha idáig eljutottunk, jöjjön a kemény valóság. Az E46-os BMW miatt indulhatott el ez az egész bayor szerelemmel együtti közutálat. A vágyódás azon fokán járunk, amikor elérhetőnek tűnik az, ami nagyon nem az. Jó magyar szokás szerint azért az álmot elkezdjük kergetni és importálunk valami közepes állapotú dízelt, rutinosabbak valamivel jobbat. Ők a húszdéforradalmárok. Kívülről legyen vagány, aztán reggeli hideg indításkor izzítod... A haveroknak Te már béjemvés vagy, a külvilágnak meg, a jelenlegi közutálat után még paraszt is, ha kell ha nem. Vagy minimum #apuveddmeg. Ez a szomorú valóság. PEDIG. Az M3 akkora mérföldkő az autógyártásban, hogy utána csak szaladni lehet. Márkahűség, elvakultság ugyanmár. Az olvasott, tájékozott és egyben intelligensebb petrolhead réteg tagjai, oda-vissza elismerően bólogatnak egy NSX-re is mint egy E46 M3-ra is. Aki ismeri a BMW motorkódjai jelölésének a módját, az tudja, hogy az S54B32 bizony nem játék. 3.85 kg/Le, 7900-as maximális fordulat, ~343 le, 365 Nm, 3.2 liter. Ízlelgessük. Ültünk már lovon? Ha nem, akkor is láttunk elrettentő példákat. Na ilyen az M3 is. Pontosan ilyen. CSL névre hallgató, könnyített karosszéria, 360 Le, az eredeti 343 le helyett, via bmw-m.com.

bmw-m3-e46-csl.jpg

Vegyünk egy mély levegőt. Azt már körvonalakban tisztáztuk, mennyit is kéne költeni egy átlagos autóra.

Nézzük meg az E46M3 mit kér(het)? Érdekel bárkit is, hogy tökéletes nővel az oldalunkon, mennyibe kerül az éttermi számla, a mozijegy vagy a nyaralás? Egyáltalán, számít is bármit ez az egész állandó anyagiaskodás, ha legbelül a harmónia és az elégedettség uralkodik? 

Valójában mire való, ha nem csak nézegetni és mutogatni? 

A képi - és videóhatások csupán illusztrációk, a hangulat fokozásának érdekében lettek megjelenítve, az egyik képen CSL van, a másikon a széria M3.

 Tudod, ha tetszett a cikk...;)

 

Szólj hozzá

BMW E46 BMW E46 E46M3 CSL